„ნიკორას" ასაწონი პელმენი კოლიბაქტერიებით არის დაბინძურებული. ლაბორატორიული დასკვნების თანახმად, პელმენის ხორცის მიკრობიოლოგიური მაჩვენებლები სანიტარული ნორმების მოთხოვნებს არ შეესაბამება.
პროექტს „მომხმარებლები სასურსათო პროდუქტებს აკონტროლებენ" არასამთავრობო ორგანიზაცია სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრი ახორციელებს. ცენტრის ცხელ ხაზზე 23 სექტემბერს შევიდა საჩივარი „ნიკორას" მაღაზიაში შეძენილ ასაწონ პელმენთან დაკავშირებით. მოქალაქე იტყობინებოდა, რომ ეს პელმენი შეისყიდა, მოხარშა და ვერ შეჭამა, რადგან ხორცს ცუდი სუნი ჰქონდა და მისი აზრით გაფუჭებული იყო.
„ამ შეტყობინების გადასამოწმებლად 26 სექტემბერს, მოქალაქის მიერ მითითებულ მაღაზიაში (მაღაზია „ნიკორა" ბერძენიშვილის ქუჩაზე) შევიძინეთ ასაწონი პელმენი „ციმბირული" (შპს „ნიკორა-ტრეიდის" წარმოება). შესყიდვას ესწრებოდა კვების მრეწველობის პროდუქციის ექსპერტი, რომელმაც შესყიდული პელმენები დაუყოვნებლივ მოათავსა სტერილიზებულ თერმოსებში, ლაბორატორიაში გადასატანად. ამის შემდეგ პელმენი ჩაბარდა შესამოწმებლად ლაბორატორიას. 5 დღეში მივიღეთ პასუხი, რომელმაც აჩვენა, რომ პელმენის ხორცის მიკრობიოლოგიური მაჩვენებლები სანიტარული ნორმების მოთხოვნებს არ შეესაბამებოდა. აღნიშნულის შესახებ ვაცნობეთ სურსათის ეროვნულ სააგენტოს და ვთხოვეთ, გადაემოწმებინა ჩვენი შედეგები და მოეხდინა სათანადო რეაგრება. ამ ეტაპზე სააგენტოს რეაგირების შესახებ ინფორმაცია არ გაგვაჩნია. პარალელურად პელმენი კიდევ ერთ ლაბორატორიაში მივიტანეთ შესამოწმებლად. ლაბორატორიული შემოწმების პასუხი პირველს დაემთხვა. ორივე შემთხვევაში აღმოჩნდა დაბინძურება კოლიბაქტერიებით. მიუხედავად იმისა, რომ კოლიბაქტერიები პელმენის სათანადო მოხარშვისას იოლად იღუპება და მომხმარებლის ჯანმრთელობისთვის სერიოზულ საფრთხეს არ წარმოადგენს, სანიტარული ნორმებით, პელმენში ეს დაბინძურება გამორიცხული უნდა იყოს. შეტყობინება აღმოჩენილი დარღვევის შესახებ გაეგზავნა მეწარმეს, მათი აღმოფხვრის რეკომენდაციებთან ერთად", - იტყობინება momxmarebeli.ge.
სპეციალისტების აზრით, აღმოჩენილი დაბინძურება შეიძლება მომხდარიყო როგორც პროდუქტის მომზადების, ასევე მისი მაღაზიაში შენახვის, გაყიდვის, ან გადაზიდვის პროცესში. სპეციალისტები მომხმარებლებს ურჩევენ გაყინული პელმენების ან ხინკლის შეძენისას უპირატესობა მიანიჭონ წინასწარ დაფასოებულ პროდუქციას, რადგან, ჰერმეტულად შეფუთული პროდუქტი დაცულია გადაზიდვისას, ან მაღაზიაში, ან თუნდაც შესყიდვის შემდგომ დაბინძურებისგან; შეფუთვაზე მითითებული უნდა იყოს გამოშვების თარიღი, რაც საშუალებას მისცემს მომხმარებელს აირჩიოს უფრო ახალი პროდუქტი; წინასწარ შეფუთულ პროდუქტში გამორიცხულია ძველი და ახალი პროდუქტის ერთმანეთში შერევა მაღაზიაში. ხარშეთ გაყინული პელმენი ან ხინკალი არა ნაკლებ 10-15 წუთისა (წყლის ადუღების შემდეგ) - ასეთ პირობებში საშიში მიკრობების უმეტესი ნაწილი იღუპება და დაბინძურების შემთხვევაშიც კი დაავადების რისკი მინიმუმამდე მცირდება.
„ნიკორას" ადმინისტრაციის განმარტებით, კომპანიამ აღმოჩენილი დარღვევების შესახებ ინფორმაციისა და რეკომენდაციების მიღებისთანავე შეუსაბამობის მიზეზის მოკვლევისა და აღმოფხვრის საკითხი დასვა როგორც წარმოების პროცესში, ასევე დისტრიბუცია-რეალიზაციაშიც.