ცნობილი ამერიკელი კარდიოლოგი უილიამ დევისი ამტკიცებს, რომ თანამედროვე პურ-ფუნთუშეული ადამიანებში ქრონიკულ დაღლილობასა და გონებრივ ჩამორჩენას იწვევს.
სპეციალისტის აზრით, დაღლილობის გამომწვევი გენმოდიფიცირებული ცილაა, რომელსაც ხორბლის სხვადასხვა სახეობა შეიცავს. ის ასევე ახდენს ჭარბი წონის პროვოცირებასაც. დევისის თქმით, თანამედროვე ხორბლის სახეობები სრულიად განსხვავდება 50 წლის წინანდელი მარცვლეულისგან. მისივე მტკიცებით, ხორბლის შემადგენლობაში შედის გლიადინის ცილა, რომელიც ტვინზე ზემოქმედებს და მადას აღვიძებს. შედეგად ადამიანი მეტ კალორიას იღებს, ვიდრე სჭირდება და წონაში იმატებს.
დევისის აზრით, უმჯობესია, პურ-ფუნთუშეულის მოხმარება მნიშვნელოვნად შევზღუდოთ, ან რაციონიდან საერთოდ ამოვიღოთ.