საქართველოს პრეზიდენტის ყვარლის სახლში ახლადგახსნილ სასწავლო ცენტრში ფრანგ ენოლოგ ანჟერის უნივერსიტეტის პროფესორს, პარიზის ღვინის დეგუსტატორ-ექსპერტთა კავშირის წევრს ჟან მიშელ მუნიეს უმასპინძლა, რომელმაც მეღვინეობის საკითხებთან დაკავშირებით ტრენინგი გამართა. სემინარი საქართველოს პრეზიდენტის ინიციატივით გაიმართა.
„აქ, ყვარელში, ღვინის დამზადების დარგში ერთ-ერთი საუკეთესო სპეციალისტი ჩამოვიყვანეთ, რომელიც ჩვენს მეღვინეებს ღვინის დაყენების ახალ ტექნოლოგიებს ასწავლის. ამასთან ის ასევე გვასწავლის, თუ როგორ გავიდეთ საერთაშორისო ბაზრებზე, რათა მხოლოდ რუსეთზე არ ვიყოთ დამოკიდებული. რუსეთმა მოლდოვას უკვე ორი წელიწადია ბაზარი გაუხსნა და ისევ ჩაუკეტა. ჩვენ ხაფანგში გვეპატიჟება ის, ვინც მხოლოდ რუსეთის ბაზარს მიიჩნევს პრიორიტეტულად. მხოლოდ რუსულ ბაზარზე ორიენტაცია მძიმე შეცდომაა. ახლა ფრანგი ენოლოგი ჩამოვიყვანე, მომავალში ესპანელ, ამერიკელ და მსოფლიოს წამყვანი ქვეყნების სპეციალისტებს ჩამოვიყვან, რათა ჩვენ საუკეთესო ვენახებსა და ღვინოებს თანამედროვე ტექნოლოგიები დავუმატოთ. მაგალითად, დღეს მან ისეთი ტექნოლოგიები გაგვაცნო, რომელიც საფრანგეთშიც კი რამდენიმე თვის წინათ დაინერგა. პრეზიდენტობის ვადის ამოწურვის შემდეგ, სწორედ ამ საქმეს გავაკეთებ ინტენსიურად. მსურს სოფლის მეურნეობის სფეროში განათლებაზე გადავერთო და ამ ვენახს მთლიანად მივუძღვნი საქართველოში მევენახეობის აღორძინებას. აუდიტორია უკვე ავაშენეთ და მინდა, პატარა, სანიმუშო ქარხანაც გავაკეთო. ცოდნა ჩვენი მთავარი იარაღია იმისათვის, რომ აღარასდროს დაგვაშანტაჟოს ვინმემ ღვისნის ბაზრის ჩაკეტვით და ჩვენებს ბევრად მეტი შემოსავალი გაუჩნდეს", - განაცხადა საქართველოს პრეზიდენტმა.
ტრენინგზე მიწვეული იყვნენ მეღვინეები კახეთიდან, რაჭიდან, სამეგრელოდან, იმერეთსა და შიდა ქართლიდან, ასევე საოჯახო მარნებისა და მეღვინეობის ასოციაციის წარმომადგენლები.