2015 წლის დასაწყისში ჩატარებული გამოკითხვის თანახმად, ნებისმიერ ასაკში ყავა მიეკუთვნება ყველაზე გავრცელებულ სასმელს. კვლევებმა აჩვენა, რომ ყავა ეხმარება შემცირდეს მსხვილი ნაწლავის კიბოს განვითარების რისკი, აგრეთვე მინიმუმამდე იქნას დაყვანილი კოგნიტური დარღვევების რისკი.
''არსებობს პოლემიკა იმის შესახებ, რომ ყავა წარმოადგენს დიდ საფრთხეს ჰიპერტონიით დაავადებულ პაციენტებში, გულ-სისხლძარღვთა სისტემისა და მეტაბოლური ეფექტის მხრივ. ჩვენი კვლევები მიმართული იყო ყავის მომხმარებელ გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადების რისკის მქონე ადამიანებზე”, განაცხადა ლუსიო მოსმა -ფრიულის სან-დანიელის საავადმყოფოს კარდიოლოგმა.
კვლევები 12 წლის განმავლობაში ტარდებოდა, მასში მონაწილეობა მიიღო 1200-ზე მეტმა 18-45 წლის ასაკის პაციენტმა. პაციენტები დაყვეს ჯგუფებად:
1: არ მოიხმარდნენ ალკოჰოლს, სვამდნენ ყავას 26,3%
2: ზოგჯერ სვამდნენ ალკოჰოლს და ყავას 62,7%
3: ალკოჰოლი და ყავა 10%
4: არც ერთს არ სვამდნენ.
ყველა პაციენტს ყავას ერთნაირად აძლევდნენ. კვლევებით აღმოჩნდა, რომ ადამიანებში რომლებიც სვამდნენ ყავას და არ იღებდნენ ალკოჰოლს გულ-სისხლძარღვთა დაავადების რისკი ოთხჯერ გაიზარდა, ხოლო ალკოჰოლიკებში სამჯერ,ხოლო მათში ვინც არ მოიხმარდა არცერთ სასმელს სისხლძარღვთა სისტემა უცვლელი დარჩა.
აშკარად შესამჩნევია კავშირი ყავის მოხმარებასა და ჰიპერტონიის რისკს შორის. დოქტორ მოსის დასკვნები ”ჩვენი კვლევები აჩვენებს,რომ ყავის მოხმარება უკავშირდება გულის სისხლძარღვების სერიოზულ დაავადებას ადამიანებში სუსტი არტერიული ჰიპერტენზიით. ეს ლაპარაკობს იმაზე, რომ არტერიული წნევა და გლუკოზის მეტაბოლიზმი ნაწილობრივ დამოკიდებულია ყავის ხანგრძლივ მოხმარებასთან. ადამიანებმა მთელ მსოფლიოში უნდა იცოდნენ, რომ ყავის მოხმარება ზრდის ჰიპერტენზიისა და დიაბეტის განვითარების რისკს ”