სოფლის მეურნეობის სამინისტრომ რძისა და რძის ნაწარმის შესახებ ტექნიკური რეგლამენტის პროექტი მოამზადა, სადაც მაწონზე სპეციალური ჩანაწერი გაკეთდა. პროდუქტი, რომელიც მაწვნის დასახელებით გაიყიდება, მხოლოდ ნატურალური რძით და საქართველოს ტერიტორიაზე გამოყოფილი, ადგილობრივი რძემჟავა ბაქტერიების შტამებისაგან შემდგარი დედოთი უნდა დამზადდეს.
რეგლამენტი ხელმოწერიდან 6 თვეში შევა ძალაში. ამის შემდეგ რძის გადამამაუშავებელი კომპანიები მცენარეულ ცხიმზე დამზადებულ პროდუქტს მაწვნის დასახელებით ვეღარ გაყიდიან. თუმცა, მაწვნის ადგილობრივი რძემჟავა ბაქტერიების შტამებისაგან შემდგარი დედოთი წარმოების მოთხოვნა უფრო გვიან დაკანონდება.
რეგლამენტის მიხედვით, რძის პროდუქტების მწარმოებელ კომპანიებს ადგილობრივი დედოთი მაწვნის წარმოების მოთხოვნების შესასრულებლად 2-დან 5-წლამდე დრო მიეცემათ. კონკრეტული ვადა წლის ბოლომდე დაზუსტდება.
„მაწონი დარეგისტრირებულია საქპატენტში, როგორც რძის ნაწარმი, რომელიც წარმოებულია მხოლოდ საქართველოს ტერიტორიაზე გამოყოფილი რძემჟავა ბაქტერიებისგან შემდგარი დედოთი. მაწვნის დაპატენტება და მასზე ახალი მოთხოვნების დაწესება მნიშვნელოვანია იმიტომ, რომ ეს არის ჩვენი ტრადიცული ეროვნული პროდუქტი, ისე როგორც სულგუნი, ჩურჩხელა, დამბალი ხაჭო, ჩეჩილი ყველი. ეს არის ჩვენი კულტურული მემკვიდრეობა, გამოირჩევა განუმეორებელი თვისობრივი, გემოვნური თუ ორგანოლეპტიკური მახასიათებლებით, რომელიც მხოლოდ ქართული პროდუქტისთვის იყო დამახასიათებელი. ამდენად, ეს ჩვენი კულტურული მემკვიდრეობის დაცვის ფენომენია და არა უბრალო ახირება", - აცხადებს სოფლის მეურნეობის სამისტროს სოფლის მეურნეობისა და სურსათის დეპარტამენტის უფროსის მოდგილე ქეთევან ლაფერაშვილი.