სოფლის მეურნეობის სამინისტროს სსიპ სოფლის მეურნოების სამეცნიერო-კვლევით ცენტრშიერთწლოვანი ბაღჩეული კულტურების დეგუსტაცია გაიმართა.
დეგუსტაციაზე წარმოდგენილი იყო ერთწლოვანი ბაღჩეული კულტურების -პომიდვრის, წიწაკის, საზამთროს, ნესვის ადგილობრივი და ინტროდუცირებული, ასევე მყნობის ახალი ტექნოლოგიების გამოყენებით მიღებული კულტურების ჯიშების/ჰიბრიდების 24 ნიმუში.
დეგუსტაცია ყველა წესის სრული დაცვით ჩატარდა. წარმოდგენილი ნიმუშები გემოვნური თვისებებისა და შესაბამისი მახასიათებლების მიხედვითსადეგუსტაციო კომისიამ შეაფასა. კომისიას სოფლის მეურნოების სამეცნიერო-კვლევით ცენტრის დირექტორი ლევან უჯმაჯურიძე ხელმძღვანელობდა.
ერთწლოვანი კულტურების კვლევის დეპარტამენტის უფროსმა ნატო კაკაბაძემ აღნიშნა, რომ წილკნის ბაზისსაკოლექციო და საკონტროლო სანერგეში, ღია გრუნტში წელიწადზე მეტია მიმდინარეობს ერთწლოვანი კულტურების მიზნობრივი კვლევები, რათა მოხდეს კულტურების პოტენციალის, გემოვნური მახასიათებლების და ა.შ. შესწავლა.მიზნობრივი კვლევების მიზანს,მყნობის ახალი ტექნოლოგიებით მიღებული, ასევე ადგილობრივი და ინტროდუცირებული ჯიშებისა და ჰიბრიდების კვლევის შედეგად, პროდუქტიულობის ხარისხობრივი მაჩვენებლების გაუმჯობესება წარმოადგენს.
წარმოებული დაკვირვებებისა დამიღებული შედეგების საფუძველზე სადეგუსტაციოდ შეირჩა:
- სათბურშიგამოყვანილიპომიდვრის ჯიშების /ჰიბრიდების 3 ნიმუში,ღია გრუნტში საკოლექციო სანერგეში გამოყვანილი პომიდვრის ჯიშების/ჰიბრიდების- 2 ნომერი, საკონტროლო სანერგიდანპომიდვრის ჯიშების/ჰიბრიდების - 3 ნიმუში, მყნობის ახალი ტექნოლოგიის გამოყენებით მიღებული ნამყენი პომიდვრის - 2 ნიმუში;
- წიწაკის ჯიშების/ჰიბრიდების საკოლექციო სანერგეში დახურულ გრუნტშიგამოყვანილი წიწაკის3 ნიმუში;ღია გრუნტში საკოლექციო სანერგიდანსანერგეში გამოყვანილი წიწაკის 1 ნიმუში;
- საკონტროლო სანერგიდან საზამთროსა და ნესვის ჯიშების/ჰიბრიდების 4 ნომერი,საკოლექციო სანერგიდანნამყენი ნესვის ჯიშების/ჰიბრიდების - კი მხოლოდ2 ნომერი.
დეგუსტაციის შედეგები, შესაბამისი პროცედურების გავლის შემდეგსაჯარო გახდება და განთავსდება სოფლის მეურნოების სამეცნიერო-კვლევით ცენტრის ფეისბუქის გვერდზე და საიტზე.